You are here: Home > Księżyc > Gotowanie w Polsce

Gotowanie w Polsce

W polskiej kulturze gotowanie jest ważnym elementem życia codziennego. Mimo istnienia wielu barów, pracowniczych i szkolnych stołówek czy coraz większej liczby dostępnych gotowych dań do podgrzania w domu, wielu z nas lubi gotować i wciąż spędzamy w kuchni dużo czasu. Nie istnieje chyba kobieta, która nie miałaby choć jednej potrawy będącej jej specjalnością i przygotowywanej przez nią dla gości lub w wolne dni dla rodziny.

Kiedy Księżyc jest w fazie nowiu, mamy ochotę na eksperymenty i szukamy pomysłów w książkach kucharskich lub w programach telewizyj-nych poświęconych gotowaniu. Chętnie wtedy przebywamy w kuchni staje się ona dla nas miejscem odpoczynku i inspiracji.

Wzrastający Księżyc to czas nabierania sił, lepszego odżywiania orga-nizmu, zbierania przepisów i przyrządzania pożywnych potraw. Nasz or-ganizm przyswaja wtedy szybciej tłuszcz i cukier, dlatego musimy uważać, aby się nie przejadać i nie ulegać wszystkim kulinarnym pokusom, bo szybko przytyjemy. Wolimy wtedy przyrządzać i jeść potrawy tradycyjne, znane nam już wcześniej i łatwe w przygotowaniu.

Pełnia Księżyca sprzyja przyjmowaniu gości i przygotowywaniu bufe-tów oraz gotowaniu dla dużej liczby osób. Mamy spore ambicje, chcemy się popisać i często przeceniamy swoje kulinarne umiejętności i siły. Pojawia się skłonność do stosowania zbyt wielu przypraw, za dużo solimy. Smakują nam smażone i pieczone potrawy, świetnie udają się dania z grilla.

Dni ubywania Księżyca sprzyjają kulinarnym eksperymentom, łatwiej wtedy testować z sukcesem nowe przepisy. Mamy ochotę na oryginalne potrawy i egzotyczne przyprawy. Komponujemy posiłki z kilku dań, podajemy wiele różnych surówek. W naszym domu i kuchni zaroi się od gości, bo w te dni chętniej przebywamy z ludźmi i chwalimy się naszymi kulinarnymi talentami.

Uwaga: ciasto drożdżowe i wypieki cukiernicze nie udają się podczas nowiu i pełni Księżyca.

Leave a Reply